- biologische spekjes
- 1 grote bloemkool
- 500 gr. macaroni
- 250 gr. oude Goudse kaas
- 4 plakken boerenbrood, in stukjes (grof broodkruim)
- paar takjes verse rozemarijn
- 2 tenen knoflook
- 250 gr. creme fraiche
- parmezaanse kaas, voor erbij
Snijd de bloemkool in kwarten en leg de stukken met het hart naar beneden in een grote pan, doe er de macaroni bij en zet de pan op hoog vuur. Giet er zo veel kokend water uit de ketel bij dat alles net onderstaat. Doe er een schep zout bij, sprenkel wat olijfolie in de pan, roer even, leg de deksel scheef op de pan en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de spekjes uit in een pan, laat ze uitlekken en meng ze met stukjes brood, rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie.
Zet een vergiet op een grote kom om het kookwater op te vangen en laat er de pasta en bloemkool in uitlekken. Kieper de inhoud van het vergiet in een ovenschaal en maak de stukken bloemkool voorzichtig klein/stuk. Meng creme fraiche, uitgeperste knoflook, kaas met wat van het kookwater en peper en zout. Strooi over de pasta en bloemkool. Strooi er het broodkruim over. Zet ongeveer 8 minuten boven in de oven tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Schaaf er voor het serveren nog wat krullen parmezaanse kaas over.
Serveer met een witlofsalade: blaadjes witlof met verse basilicum erover. Mix 1 teentje knoflook, basilicumblaadjes, zout en peper, 15 gr. ansjovis, 1 theel. mosterd, 2 eetl. yoghurt, 3 eetl. rodewijnazijn en wat olijfolie met de staafmixer tot een glad mengsel. Bak een klein handje kappertjes met een scheutje olijfolie in een hete koekpan tot ze krokant zijn. Serveer de sla met kappertjes en de dressing.
Bron: Jamie in 30 minuten