- 1,5 kg rijpe tomaten, in stukken
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- scheutje balsamico
- 3 takjes verse lavas, grof gehakt
- 1 theel. suiker
- scheut olijfolie
- 150 g blanke amandelen
- 50 g havermout
- 100 g Parmezaanse kaas
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse lavas
- 2 eieren, losgeklopt
- olijfolie
- zout en peper
Fruit de ui en knoflook 10 min. zachtjes in wat olijfolie. Voeg tomaten, lavas, zout, peper, suiker en een kopje water toe aan de pan. Breng aan de kook en laat onder een deksel op zacht vuur een half uur sudderen.
Zet de oven op 200 graden en rooster de amandelen in de opwarmende oven in 8-10 min. lichtbruin. Laat afkoelen en hak ze grof in de keukenmachine. Voeg havermout, kaas, sjalot, knoflook, lavas, zout en peper toe. Maal kort tot kruimels. Giet de eieren in scheuten erbij tot het een gehakt-achtig geheel is. Rol/knijp tot kleine balletjes en laat even opstijven in de koelkast. Doe ze in een metalen braadslee, rol ze goed door wat olijfolie en bak ze in 10 min. in de hete oven gaar en lichtbruin. Dit kan ook al van tevoren.
Pureer de soep samen met een scheutje balsamico helemaal glad. Nog beter door de passevite ivm velletjes. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Geen rijpe tomaten? Rooster ze eerst in stukken een half uur in de oven op 200 graden. Dat geeft een smaakboost.
Bron: Karin Luiten, Vega