- 2 rode uien
- 2 rode en 2 gele paprika's
- 50 gr. pijnboompitten, geroosterd
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 1 theel. venkelzaad
- 1/2 theel. chilivlokken
- 1/2 kaneelstokje
- 120 gr. rozijnen, fijngehakt
- 4 eetl. balsamicoazijn
- 2 blikken gepelde tomaten
- 300 gr. pasta (penne of fusilli)
- 75 gr. gezouten ricotta (of feta)
- 4 takjes verse basilicum
Pel de uien en leg ze met de hele paprika's in een grote pan gezouten kokend water. Leg er een vergiet of zware zeef op om ze ondergedompeld te houden en kook ze 15 min. Haal ze er met een keukentang voorzichtig uit en leg ze op een bakplaat. Laat het kookwater in de pan op laag vuur staan. Trek de steeltjes en zaadjes uit de paprika en snijd paprika's en uien in grove stukjes.
Verhit 1 eetl. olie in een grote braadpan, snijd de knoflook in plakjes en doe deze met het venkelzaad, chili en het kaneelstokje in de pan. Roer wanneer het mengsel goudbruin is de fijngehakte rozijnen en de ui en paprika erdoor. Blijf 10 min. regelmatig roeren. Voeg wanneer alles begint te karamelliseren de balsamico en tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk blikje voor iets minder dan de helft met water, spoel ze uit en giet het water in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en blijf 15 min. af en toe roeren. Proef en breng op smaak. Haal het kaneelstokje uit de pan.
Breng ondertussen het kookwater in de pan weer aan de kook, voeg de penne toe en kook deze. Giet af en vang een kopje van het kookwater op. Hussel de pasta door de saus en voeg zo nodig een scheutje kookwater toe om de boel lekker smeuïg te maken. Verkruimel de kaas erover. Bestrooi met pijnboompitten en basilicum en serveer.
Bron: Jamie Oliver, Superfood voor familie en vrienden