- 150 g rode linzen
- 200 g winterwortel
- 200 g bleekselderij
- 200 g ui
- 2 teentjes knoflok
- 250 ml rode wijn
- 400 g tomatenblokjes
- 2 volle eetl tomatenpuree
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 eetl gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- 5 eetl olijfolie
- 1 theel suiker
- 1 (paddenstoelen)bouillonblokje
- 2 volle eetl. miso!!
- zout en peper
Snipper ui, wortel, bleekselderij en knoflook even in de keukenmachine. Fruit de boel in een grote braadpan op vrij hoog vuur 10 min onder af en toe omscheppen. Breng intussen 500 ml water aan de kook met het bouillonblokje erin. Doe daar de linzen in en laat op zacht vuur onder een deksel rustig sudderen. Bak de tomatenpuree 1 min mee met de groente. Giet de wijn erbij en laat even uitbruisen. Voeg tomaten, gehakte rozemarijn, oregano, laurier, suiker en peper toe plus de inhoud van de linzenpan. Laat op een laag pitje onder een deksel anderhalf uur sudderen. Zet het laatste half uur de deksel schuin op de pan indien de saus nog heel nat is. Roer de miso even los met wat hete saus, meng dan door de pan. Proef op zout en peper.
Serveer met een salade.
Bron: Karin Luiten, Vega