- 800 g kruimige aardappels
- 300 g fijngesneden boerenkool
- 300 g champignons, gehalveerd
- 50 g gerookte amandelen, grof gehakt
- 3 eetl ketjap manis
- 200 ml melk
- 50 g boter
- 4 eetl olijfolie
- 2 eetl dijonmosterd
- nootmuskaat
- chilivlokken
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de boerenkool in een kom en voeg olijfolie, zout en peper toe en hussel grondig om. Spreid over 2 bakplaten uit en laat in 15 min in de oven knisperig worden, maar niet verbranden. Meng intussen ketjap, zout, peper en chili en schep de champignons erdoor. Laat even marineren. Zodra de boerenkool uit de oven mag, gaan de champignons erin. Bak ze 20 min in het midden van de oven.
Kook de aardappels in een grote pan gaar met wat zout. Verwarm de melk samen met de boter en mosterd in een steelpan. Giet de aardappels af, laat even uitstomen en stamp ze. Meng de botermelk erdoor en klop smeuïg met een pollepel. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Meng 3/4 van de boerenkool en 1/3 van de champignons erdoor.
Schep op de borden (eventueel in een kookring). Strooi de rest van de boerenkool en champignons erover. Garneer met de amandelen.
Variatie: zilveruitjes erdoor, of misschien wat gedroogde tomaatjes en olijven
Bron: Karin Luiten, Vega