Pagina's

vrijdag 4 februari 2022

Eiwitrijk brood







  • 1 zakje gedroogde gist van 7 gr.
  • 4 eetl. olijfolie
  • 250 gr. kikkererwtenmeel
  • 100 gr. gemalen amandelen
  • 50 gr. lijnzaad
  • 100 gr. zaden en pitten (bijv. chia, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 4 grote eieren

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een broodbakblik van 1,5 liter met bakpapier. Vul een kan met 375 ml lauw water, klop er de gist en de olie door en laat 15 min. staan.

Doe het meel, amandelen en alle zaden en pitten met een snufje zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Hak de rozemarijn fijn en strooi erover. Breek de eieren in het kuiltje en schenk er het gistwater bij. Klop alles nu geleidelijk door elkaar tot je een dik beslag hebt. Giet het beslag in het broodblik en strijk glad.

Bak het brood meteen zodat het nog een beetje rijst of zet het blik afgedekt een nacht in de koelkast voor een complexere zuurdere smaak. Beide manieren even briljant. Bak het brood 45 min. in het midden van de oven tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat het brood voor het aansnijden minstens 20 min. op een rooster afkoelen.

Dit brood blijft een paar dagen vers, maar is daarna nog heerlijk om te roosteren. Van de restjes kun je ook croutons maken.

Ideeën voor beleg:

  • fijngehakte hardgekookte eieren met yoghurt, paprikapoeder en tuinkers
  • hüttenkäse met zachtgekookt ei, paprikapoeder en lente-uitjes
  • geprakte biet met yoghurt en balsamico
  • magere roomkaas, kersen en kaneel
  • magere roomkaas, komkommer en chilisaus
  • yoghurt met banaan en kaneel
  • avocado met hüttenkäse en chilisaus
  • hummus met granaatappelpitjes en rucola


Bron: Jamie Oliver

Populaire recepten