Pagina's

dinsdag 5 januari 2016

Kardemombroodjes













  • 175 milliliter melk
  • 20 kardemompeulen, gekneusd
  • 100 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 0.5 zakje gedroogde gist
  • 1 ei, losgeklopt

Verwarm de melk met 5 kardemom­peulen. Neem de pan van de warmtebron en voeg 25 gram boter toe. Houd apart. Meng de bloem met de helft van de suiker en de gist. Zeef de lauwwarme melk en giet erbij. Kneed in circa 10 minuten tot een glad en soepel deeg. Dek af met folie en laat 1,5 uur rijzen op een warme plaats.

Kneus de overige kardemompeulen nog een keer. Verwijder de peulen, maal de zaadjes fijn in een vijzel en meng met de rest van de suiker. Houd 1 eetlepel kardemomsuiker apart en meng de rest met de overige boter.

Rol het deeg uit tot een lap van circa 20x30 cm en bestrijk met de kardemomboter. Vouw het bovenste derde deel over de helft van het deeg en doe dit ook met het onderste derde deel. Snijd het deeg in de breedte in 6 gelijke delen. Snijd elk deel bijna doormidden, maar laat 2 cm aan de bovenkant heel. Rol beide slierten 3 keer om. Knoop vervolgens beide slierten en verstop de uiteinden onder de knoop. Leg op de bakplaat en laat circa 45 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats. 

Verwarm de oven voor op 175ºC. Bestrijk de broodjes met het ei en bak in de oven in circa 25 minuten gaar en goudbruin. Smelt de rest van de kardemomsuiker met 2 eetlepels water in een pannetje. Neem de broodjes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Bestrijk terwijl ze verder afkoelen drie keer met de kardemomsiroop.

Populaire recepten