- 1 rauwe rode biet (150 gr geschild)
- 125 gr. witte bonen uit glas, afgespoeld, uitgelekt
- 50 gr. havermout
- 30 gr. hazelnoten, geroosterd
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 bosje koriander
- 2 theel. komijnpoeder (djinten)
- 2 theel. korianderpoeder (ketoembar)
- chilivlokken
- 1 ei
- 1/2 citroen
- zout en peper
Fruit ui en knoflook 5 min in wat olijfolie. Rasp de biet, doe in de pan samen met komijn, korianderpoeder, zout, peper en flink wat chilivlokken. Fruit 5 min.
Maal hazelnoten, koriander, havermout en ei fijn in de keukenmachine. Doe over in een grote kom. Voeg de bonen en het bietenmengsel toe. Stamp met de pureestamper tot een grof mengsel dat redelijk goed plakt als je er met de hand 4 ballen van kneedt. Proef: het is snel te flauw. Te nat? Wat paneermeel of broodkruim erdoor. Sla de ballen plat en laat een half uur opstijven in de koelkast, langer mag ook.
Verhit een scheut olie en bak de burgers 3-4 min. aan elke kant. Knijp er wat citroensap over.
Serveer tussen een broodje met plakjes avocado, wasabimayonaise of pesto en wat blaadjes sla.
Bron: Koken met Karin