Pagina's

zondag 24 januari 2016

Ingemaakte kweepeer









Voor 2 potten met schroefdeksel van 500-550 ml:

  • 700 ml water
  • 500 ml ciderazijn
  • 450 g suiker
  • 4 grote kweeperen, in de lengte in parten gesneden, klokhuis eruit
  • 12 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 12 pimentbessen
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1 citroen, alleen schil, in repen

Doe water, azijn en suiker in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Doe dan de kweepeer erbij en voeg kruidnagel, kaneel, piment, peperkorrels en citroen toe. Verwarm en laat zo'n 20 min heel zachtjes koken. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Idealiter blijft de kweepeer heel, maar wel net gaar. Is de kweepeer gaar, maar het vocht nog niet stroperig? Haal de kweepeer eruit met een schuimspaan en verdeel over de glazen potten. Kook het vocht op hoog vuur in tot het stroperig is en zorg dat je voldoende overhoudt om de peren helemaal onder te zetten.

Stop de potten vol tot aan de rand en vul aan met het vocht. Veeg de randen schoon met keukenpapier en draai de deksels erop. Bewaar in de koelkast (2 maanden houdbaar) of weck de potten (1 jaar houdbaar).

Lekker bij Griekse yoghurt, panna cotta, pittige kaas, gebraden kip en op een borrelplank.

Bron: Inmaak- & fermenteerbijbel, Simone van Thull 

Populaire recepten