Pagina's

woensdag 27 december 2023

Zuurkoolstamppot met appel













  • 1 kg kruimige aardappel
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 friszoete appel, in blokjes van 1 cm
  • 250 gr.  spekjes
  • 2 theel.  kaneel
  • 2 eetl.  bruine suiker
  • 520 gr.  zuurkool
  • 100 gr. walnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 15 gr. roomboter

Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op. 

Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes 4 min. uit. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Roer regelmatig. Voeg de appel, kaneel en bruine suiker toe en bak 2-3 min. tot goudbruin. Verwarm de zuurkool in een pannetje. Spoel de zuurkool niet af. 

Stamp de aardappelen met de roomboter fijn met de pureestamper. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de puree wat smeuïger te maken. Meng de zuurkool, gekaramelliseerde appel en het spek erdoor. Serveer met de geroosterde walnoten.

Verminder de hoeveelheid aardappelen of gebruik zoete aardappelen voor een KHA-versie!

Bron: Allerhande

Populaire recepten