- 450 gr. gedroogde zwarte bonen
- 1 hamschijf of varkensschenkel
- 2 eetl. olijfolie
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 4 flinke tenen knoflook, lichtjes geplet
- ruim 3 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 1 gedroogd rood chilipepertje
- 2 eetl. gemalen komijn
- 1 eetl. gedroogde oregano
- 1 bosje verse koriander
- 4 eetl. gehakte platte peterselie
- zout en peper
- 1 rode paprika, in 5 mm grote blokjes
- 1 eetl. donkere basterdsuiker
- 2 eetl. droge sherry
- 2 theel. vers limoensap
- 2,5 dl. zure room of 1,25 dl. droge sherry
- schijfjes limoen ter garnering
Week de bonen een nacht in een pan met koud water zodat ze 5 cm onderstaan. Stort ze in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Doe de hamschijf in een grote pan, giet er zoveel water bij dat hij net onderstaat en breng aan de kook. Haal de hamschijf na 10 min. uit het water.
Fruit de ui in 10 min. glazig op laag vuur. Voeg de tenen knoflook toe en bak ze 5 min. mee. Voeg de hamschijf en de bonen toe. Voeg ook water, laurier, chili, komijn en oregano toe. Kneus de stengels en wortels van 4 sprietjes koriander. Bind ze samen met keukengaren. Hak de resterende korianderblaadjes fijn en houd ze apart. Doe het korianderbundeltje in de pan met 2 eetl. gehakte peterselie.
Breng de soep aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat de pan onafgedekt 1,5 uur zachtjes doorkoken. Draai het vuur lager als dat nodig is. Schep eventueel schuim weg. Haal de hamschijf uit de pan en leg hem apart. Haal het vlees eraf en doe het terug in de pan. Verwijder het bosje koriander.
Haal de tenen knoflook uit de pan en pureer ze met 5 dl. soep in de keukenmachine. Roer het gladde mengsel door de soep en breng op smaak met peper en zout. Voeg paprika, suiker, sherry, limoensap, gehakte koriander en 2 eetl. peterselie toe. Laat de soep een halfuur doorkoken. Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes. Leg op elke kom soep een lepeltje zure room of een scheutje sherry en leg er vervolgens een schijfje limoen op.
Bron: USA kookboek, Sheila Lukins