Pagina's

donderdag 28 juli 2022

Frittata met courgette en ciabatta







Voor 6 personen:

  • 500 gr. ciabatta, korst verwijderd, grof gescheurd (250 gr)
  • 200 ml. volle melk
  • 200 ml. slagroom
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 6 grote eieren, losgeklopt
  • 3/4 theel. gemalen komijn
  • 80 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 middelgrote courgettes, grofgeraspt (430 gr)
  • 25 gr. basilicumblad, gescheurd
  • 2 eetl. olijfolie
  • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 180 graden. Doe de ciabatta, melk en room in een middelgrote kom en meng alles goed door elkaar. Zet de kom afgedekt 30 min. opzij zodat het brood de vloeistof grotendeels kan opzuigen. Doe de knoflook, eieren, komijn en 50 gr. Parmezaan in een andere kom met 3/4 theel. zout en 1/4 theel. peper. Roer alles goed door elkaar en voeg het brood en de eventueel overgebleven vloeistof toe, gevolgd door de courgette en basilicum. Roer alles rustig door elkaar.

Zet een ovenschaal of braadslee van 20x25 cm vijf minuten in de oven tot hij goed heet is. Haal de schaal eruit, vet hem in met olijfolie en giet het courgettemengsel erin. Strijk de bovenkant glad en bak de frittata 20 min. in de oven. Bestrooi de bovenkant gelijkmatig met de overgebleven Parmezaan en bak hem nu 20-25 min. tot hij gaar en de bovenkant bruin is. Een in het midden erin gestoken mes moet er schoon uit komen. Zet de frittata 5 min. opzij en dien hem op.

Lekker met een salade (sla, kruiden, citroensap, olijfolie, feta). Je kunt dit gerecht circa 4 uur van tevoren in de oven bakken en 5 minuten voor het serveren opwarmen. Eet het 't liefst op de dag dat je het maakt, maar het kan ook een dag in de koelkast worden bewaard. Warm het dan 10 min. door.

Gooi de ciabattakorst niet weg. Je kunt er vers paneermeel van maken en dit heel goed invriezen.

Bron: Simpel, Ottolenghi

Populaire recepten