- 2 grote aubergines
- 5 eetl. olijfolie
- 1,5 theel. citroentijmblaadjes
- 1 theel. za'atar
- 1 granaatappel
- 1/4 dl. karnemelk
- 100 gr. Griekse yoghurt
- 1,5 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 1 klein teentje knoflook, fijngewreven
- snufje zout
Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de aubergines doormidden en maak met een klein scherp mes 3-4 parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees maar laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden zodat er een ruitpatroon ontstaat. Leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met olijfolie en blijf bestrijken tot alle olie is opgezogen. Bestrooi met tijm en zout en peper. Rooster 30-45 min. in de oven. Het vlees moet lichtbruin zijn. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.
Klop voor de saus de karnemelk, yoghurt, olijfolie, knoflook en zout door elkaar. Proef en zet tot gebruik in de koelkast.
Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op de aubergines. Bestrooi met za'atar en granaatappelpitten en citroentijm. Sprenkel er een paar druppen olijfolie over.
Bron: Ottolenghi