- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- olijfolie
- 10 zwarte olijven, fijngesneden
- 30 gr. verse oregano
- 500 gr. babyspinazie
- 250 gr. geroosterde paprika uit pot
- 280 gr. artisjokharten
- 2 eetl. couscous
- 6 vellen filodeeg
- 100 gr. feta
- 2 grote eieren
- sla & sinaasappels
Fruit de ui en knoflook met 2 eetl. olie in een grote, zware braadpan op matig vuur. Voeg olijven en oreganoblaadjes toe en blijf 5 min. regelmatig roeren. Voeg spinazie, artisjok en paprika toe en laat de pan nog 10 min. op het vuur staan tot al het vocht verdampt is. Voeg zout en peper toe, roer er de couscous door en zet opzij.
Verwarm de oven voor tot 190 graden. Leg drie vellen filodeeg iets overlappend naast elkaar op een met olie ingevet werkvlak, bestrijk de overlappende randjes met water om er een groot vel van te maken en bestrijk het deeg licht met olie. Leg de andere drie vellen er op dezelfde manier op zodat je een dubbele laag hebt. Verkruimel de feta bij het spinaziemengsel, kluts en meng er de eieren door en schep het mengsel in een gelijkmatige streep langs de onderkant van het deeg. Rol het deeg op tot een lange, dunne worst (een scheurtje is niet erg) en leg hem vlug in een strakke spiraal op een met olie ingevette bakplaat en bak hem 50 min. in de oven of tot hij goudbruin en krokant is.
Serveer met sla en partjes sinaasappel.
Variatie: gebruik ipv spinazie paardenbloemblad, brandnetel, waterkers, rucola of zachte kruiden.
Bron: Jamie Oliver, Veg