- 100 gr. zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
- 65 gr. bruine basterdsuiker
- 1 eetl. koek/speculaas-kruiden
- 75 gr. koude roomboter
- 1 eetl. karnemelk
- 100 gr. amandelspijs
- 1/2 sinaasappel
- 1 middelgroot ei
- 25 gr. amandelstukjes
Zeef het bakmeel in een kom en meng met de basterdsuiker, kruidenmix en een mespunt zout. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg samen met de karnemelk toe aan het meelmengsel. Kneed het mengsel met koude handen tot een egale bal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de vriezer rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil erboven. Klop het ei los en voeg 1 el toe aan de spijs. Meng met een vork tot een egale massa. Hou de rest van het ei apart.
Bestuif het werkblad met wat bakmeel. Kneed de deegbal nogmaals. Rol de helft van het deeg met de deegroller uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm van zo;n 6 cm doorsnede 12 cirkels uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elke cirkel deeg 1 tl amandelspijs en druk een beetje plat, terwijl je een ½ cm van de deegrand vrij laat. Bestrijk de deegranden rondom de spijs met de helft van het overgebleven ei.
Rol de andere helft deeg ook uit tot een plak van 2 mm dik en steek er 12 cirkels uit. Leg ze op de deegcirkels met spijs en druk de randen tegen elkaar aan met een vork.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei en druk op elke gevulde koek wat amandelstiften in het midden van het deeg. Bak de gevulde koeken in ca. 20 min. goudbruin in het midden van de oven. Laat 10 min. afkoelen op een rooster.
Bron: Allerhande