- 40 g verse gember, geraspt
- 10 g verse koriander, fijngesneden
- 10 g verse platte peterselie, fijngesneden
- 365 g kipdijfilet, in grove stukken
- 8 el milde olijfolie
- 2 tl kurkuma
- 2 tl gemalen kaneel
- 150 ml water
- 2 middelgrote uien, halve ringen
- 100 g blanke amandelen
- 2 middelgrote eieren
- 50 g ongezouten roomboter
- 5 vellen vers filodeeg
- 1 el poedersuiker
Verhit 3 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Voeg de gember, koriander, peterselie, kurkuma en kaneel toe en bak 1 min. mee. Blus af met het water en laat in 30 min. gaar stoven op laag vuur met een deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit 2 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de uien 15 min. Roer regelmatig.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de amandelen in 3 min. goudbruin. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Schep de kip uit de pan, bewaar de bouillon. Pluk de kip met 2 vorken uit elkaar. Schep de ui en amandelen erdoor. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je met een garde roert. Roer 2 min. door en haal de pan van het vuur. Meng de saus met de kip. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Smelt de boter in een steelpan. Rol de vellen filodeeg uit en snijd in de lengte in 3 lange repen. Bewaar het deeg onder een vochtige theedoek tot gebruik. Neem een reep filodeeg en bestrijk licht met boter. Leg 1 el kipvulling aan een uiteinde en vouw het deeg schuin over de vulling, zodat er een driehoekige vorm ontstaat. Vouw zo verder tot je een driehoekig pakketje hebt, waarbij alle zijdes dicht zijn. Herhaal met de rest van het deeg en de rest van de vulling.
Verdeel de briwats over 2 met bakpapier beklede bakplaten en bak in ca. 20 min. goudbruin, krokant en gaar. Laat ze 5 min. afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.