Pagina's

zaterdag 18 juni 2022

Massaman curry
















  • 680 gr. stooflappen (of kip of lamsvlees)
  • 6 dl. kokosmelk
  • 2,5 dl. kokosroom
  • 3 eetl. massaman-currypasta
  • 2 eetl. thaise vissaus
  • 1 eetl. palmsuiker
  • 4 eetl. tamarindesap, gemaakt van tamarindepasta gemengd met warm water
  • 6 groene kardamompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 grote aardappel, 230 gr. in even grote stukjes
  • 1 ui, in parten
  • 50 gr. geroosterde pinda's

Verwijder het overtollige vet en snijd het vlees in stukjes van 2,5 cm. Breng de kokosmelk in een grote, zware pan op matig vuur aan de kook. Voeg de blokjes vlees toe en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat ca. 40 min. gaar stoven. 

Giet de kokosroom in een aparte pan en kook deze 5 min. al roerend op matig vuur de kokosmelk zich afscheidt. Roer de currypasta erdoor en kook 2-3 min. snel tot er een geurig en egaal mengsel ontstaat. Doe de kokosroom terug in de pan met het vlees en roer goed door elkaar. Laat nog 4-5 min. pruttelen en roer af en toe.

Roer vissaus, suiker, tamarinde, kardemom, kaneelstokje, stukjes aardappel en partjes ui door de curry. Laat nog 15-20 min. pruttelen tot de aardappels gaar en zacht zijn. Voeg de geroosterde pinda's toe en meng alles goed door elkaar. Kook nog 5 min. en schep het in kommen en serveer meteen met gekookte rijst.

Massaman-currypasta
Halveer 12 grote gedroogde pepers, verwijder zaadjes en week 15 min. in warm water. Haal uit het water en hak fijn. Maal of pureer de gehakte pepers, 4 eetl. sjalotjes, 5 teentjes knoflook, het onderste deel van 1 stengel citroengras en 2 eetl. vers gehakte galanga in een vijzel of keukenmachine. Rooster 1 theel. komijnzaad, 1 eetl. korianderzaad, 2 kruidnagels en 6 zwarte peperkorrels 1-2 min. in een droge pan op laag vuur. Maal de specerijen tot poeder en voeg 1 theel. garnalenpasta, 1 theel. zout, 1 theel. kristalsuiker en 2 eetl. olie toe. Voeg het sjalotmengsel aan het kruidenmengsel toe en meng tot een pasta.

Bron: Minibijbel Thaise keuken

Populaire recepten