Voor de gehaktballetjes:- 500 g hoh gehakt
- 20 g pikante gehaktkruiden (peper, zout, nootmuskaat, paprika, chili, gember, koriander)
- 1 ei
- 1 eetl ketjap
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 cm verse gember, fijngehakt
- paneermeel
Voor de zuurkool: - 1 eetl. olie
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 theel. sambal
- ananas
- 500 g zuurkool
Voor de puree: - 1 kg kruimige aardappels, in stukken
- 50 g boter
- 200 ml warme melk
Kneed het gehakt met de rest van de ingrediënten goed door en voeg indien nodig wat paneermeel toe. Vorm er met vochtige handen kleine balletjes van en leg ze op een bord. Laat 30 min opstijven in de koelkast.
Verhit voor de zuurkool de olie in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de ui circa 5 minuten. Voeg de sambal toe en bak nog een paar minuten op een lage stand.
Leg de ananas in de pan en leg de zuurkool erop. Voeg een scheutje water toe en stoof de zuurkool afgedekt op de laagste stand in circa 20 minuten gaar. Schep een paar keer door om aanbranden te voorkomen.
Bak intussen de gehaktballetjes in 1 eetlepel olie in een braadpan (of op een ingevette bakplaat in het midden van de oven op 175°C) in circa 15 minuten gaar. Kook voor de puree de aardappels gaar en giet af.
Stamp de aardappels met de boter en melk tot een puree. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de gehaktballetjes met de zuurkool en aardappelpuree.
Bron: Boodschappen