- 1 fles stevige beaujolais (0,7 l)
- 1 ui, gesneden
- 1 winterpeen, gesneden
- 3 stengels bleekselderij, gesneden
- 1 teen knoflook
- 15 zwarte peperkorrels
- 1 kip van 1,5 - 2 kg, in 8 stukken
- 200 g ontbijtspek
- 80 ml olijfolie
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 300 ml kippenbouillon
- 4 takjes verse tijm
- 1 blaadje laurier
- 150 g zilveruitjes, uitgelekt
- 200 g champignons, in vieren
- 1/2 bos krulpeterselie, gesneden
Maak een marinade van wijn, ui, wortel, bleekselderij, knoflook en peperkorrels en marineer de stukken kip hierin. Keer een paar keer om. Haal na 24 uur de kip eruit en droog deze goed af met keukenpapier. Zeef de marinade en zet apart.
Bak het spek zacht uit in de helft van olie en bak hierin de kip aan. Haal de kip uit de pan en stoof de gezeefde groenten en sjalotten in het braadvocht aan. Voeg als de groente bruin dreigen te worden de marinade toe. Breng aan de kook en voeg de warme kippenbouillon, tijm, laurier en als laatste de kip toe. Breng tegen de kook aan (een zacht bubbeltje mag) en controleer na 45 min of de kip gaar is (prik in het gewricht van de bout, transparant vocht betekent gaar, rosé vocht betekent nog 10 min. langer, controleer dan weer).
Bak in een koekenpan de zilveruitjes aan in het restant van de olie en voeg al vrij snel de champignons en het spek toe. Bak nog even door en voeg toe aan de kip. Laat alles nog 10 min stoven, serveer de coq au vin direct, of laat hem afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 10 min in een op 180 graden voorverwarmde oven en bestrooi met de peterselie.
Lekker met aardappelpuree, knolselderijpuree, gebakken aardappeltjes, aardappelgratin. En natuurlijk rode kool.
Bron: Julius Jaspers, Stoofbijbel