- 4 eetl dijonmosterd
- 400 ml gepelde tomaat
- 250 ml witte wijn
- 1 kip van 1,2 kg, in stukken
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 50 ml arachideolie
- 100 g boter
- 150 ml wittewijnazijn
- 150 ml rodewijnazijn
- 50 ml room
- zout en peper
Meng mosterd, tomaat en witte wijn tot een basissaus. Bak de stukken kip met de gekneusde knoflook in een stoofpan aan in de olie en boter. Verwijder als de kip lichtbruin is gekleurd bijna al het vet uit de pan en deglaceer met 2 eetl rode- en 2 eetl wittewijnazijn. Sluit de stoofpan voor viervijfde af met een deksel en laat op een laag vuur 2 min garen. Draai de stukken kip om en deglaceer nog een keer met de azijnen. Dek weer af. Herhaal dit tot de azijnen op zijn.
Voeg je basissaus bij de ingekookte stroperige azijn, dek de pan weer af en breng weer aan de kook. Laat de fricassee op zacht vuur nog 15 min rustig garen, passeer de saus door een zeef en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer de saus over de kip.
Lekker met rijst.
Bron: Julius Jaspers, Kookbijbel