Pagina's

vrijdag 1 januari 2021

Aardappel simpel










Aardappelpuree
  • 800 gr iets kruimige aardappels, geschild en in evengrote stukken
  • 50 gr. zachte roomboter
  • 100 ml. melk (of slagroom), verwarmd
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Doe de aardappels in een pan en voeg zoveel koud water toe dat ze onderstaan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en kook ze in 15-20 min. gaar. Giet af en doe de aardappels terug in de pan. Laat de aardappels in 2-3 min. droogstomen. Stamp ze fijn. Breng intussen de melk aan de kook in een steelpan, samen met de boter Voeg al stampend beetje bij beetje de botermelk toe en roer stevig tot een luchtige puree. Breng op smaak met zout en peper en wat versgeraspte nootmuskaat. Voeg eventueel een flinke eetlepel mosterd toe.

Variaties:
  • Maak de puree met 500 gr. aardappels en 60 ml. melk. Schep 500 gr. gekookte en gestampte zoete aardappels erdoor. Bestrooi met 30 gr. gehakte en geroosterde walnoten en blaadjes van 2 takjes salie in boter gebakken verse salie.
  • Schep er 1 eetl. grove mosterd en een handvol jonge spinazieblaadjes door.
  • Gebruik 500 gr. aardappels en kook 600 gr. blokjes knolselderij mee. Bak 100 gr. reepjes ontbijtspek en verdeel over de puree. Bestrooi met rucolacress.
Bron: Karin Luiten, de makkelijke keuken

Aardappelpuree

Kook 1 kilo kruimige aardappelen in 20 min. gaar. Giet ze af, laat even op laag vuur in 2 min. droogkoken en stamp de aardappels goed fijn. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree. Giet er 200 ml volle hete melk bij en voeg 100 gr. blokjes roomboter toe. Dan nog peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. In plaats van boter kun je ook olijfolie en knoflook gebruiken.

Je kunt ook aardappelen koken en slordig stampen. Met olijfolie besprenkelen, grof zeezout en verse rozemarijn erover en 20 min. in de oven bruin bakken. Lekker met sla, met een knoflook-mosterd vinaigrette en olijven.

Je kunt aan de aardappelpuree ook een beetje meel toevoegen en flink wat peterselie/bieslook en een gehakt uitje. Het geheel moet stevig zijn. Schijven van maken, even door bloem wentelen en mooi bruin bakken.

Of meng wat vis met een gesnipperd pepertje (of sambal, of mosterd) een gebakken uitje en wat bieslook of dille erdoor. Bak de viskoekjes mooi bruin.

Je kunt van een stevige puree ook kroketjes maken en ze paneren. Eerst door wat bloem rollen, dan door (een met een eetlepel water) losgeklopt ei en dan door paneelmeel. Bak ze in de koekenpan met olijfolie of frituur ze. Je kunt gesnipperde ham, bieslook, kaas of groente toevoegen.

Puree voor later tijdstip
Koel de puree af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel. Dek af met alufolie en zet 30 min. in een voorverwarmde oven op 185 graden. Haal de laatste 10 min. de folie weg zodat een krokant korstje ontstaat.

Zelf frieten maken
Biologische aardappelen met schil eerst bijna gaar koken of stomen. Laat afkoelen en snijd in repen. Eerst goed mengen met een beetje volkorenmeel. Daarna een scheut, ongeveer 2 eetl. olijfolie op een pond, erdoor husselen. Uitspreiden op een bakplaat en in een oven van 225 graden bakken tot ze bruin zijn. Dit duurt ongeveer een half uur. Zout erover en klaar!

Populaire recepten