- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 250 gr. champignons, in plakjes
- 1 eetl. boter
- 1 kruidenbouillontablet
- 1 laurierblaadje
- 6 dl. water
- 150 gr. roomkaas met fijne kruiden
- peper en zout
Fruit de ui zo'n 3 min. in de boter. Voeg de champignons toe en laat 3 min. meebakken. Voeg water, laurier en bouillontablet toe en breng langzaam aan de kook. Klop de roomkaas erdoor en laat nog 3 min. pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Variatie: eventueel wat prei toevoegen.
Champignonroomsoep
- 900 gr. champignons, in plakjes
- 2 eetl. olijfolie
- 2 eetl. ongezouten boter
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 1,5 eetl. knoflook, fijngehakt
- 0,5 theel. gedroogde tijm
- snufje nootmuskaat
- zout en versgemalen peper
- 1,25 liter kippenbouillon
- 1,25 dl. creme fraiche of slagroom
- 2 eetl. verse bieslook
Verhit olie en boter in een grote pan op laag vuur. Fruit de ui in 10 min. glazig. Voeg knoflook toe en fruit 2 min. mee. Voeg champignons toe en bak al roerend 15 min. Breng op smaak met tijm, nootmuskaat, zout en peper. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur middelhoog, doe een deksel op de pan en laat 30 min. trekken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep. Voeg de room geleidelijk toe terwijl de machine draait. Proef de soep en voeg zo nodig nog wat kruiden toe. Bestrooi voor het opscheppen met bieslook.
Variatie: voeg een laurierblaadje toe of een eetlepel sherry.
Bron: Sheila Lukins, USA kookboek