- olijfolie
- 1 pak filodeeg (ca 250 gr.)
- 300 gr. boerenkool, grof gesneden
- handvol kalamata-olijven, ontpit en grof gesneden
- klein bosje dille, grof gehakt
- 200 gr. feta, verbrokkeld
- 2 grote eieren, geklopt
- wat geraspte nootmuskaat
- groene salade, voor erbij
Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een ronde bakvorm (ø ca. 23 cm) in met wat olijfolie. Vet een vel filodeeg lichtjes in met olie en leg die op de bodem van de vorm; laat het deeg over de rand hangen. Herhaal dit met een tweede filovel, in een rechte hoek ten opzichte van het vorige, en duw het deeg goed aan in de vorm. Herhaal dit met de rest van de filovellen. Zet apart.
Blancheer de boerenkool 3 minuten in water met wat zout. Laat uitlekken en iets afkoelen. Knijp overtollig vocht eruit. Meng de boerenkool in een kom met de olijven, dille, feta, eieren en nootmuskaat. Voeg flink wat zout en peper toe en schenk de vulling in de met filodeeg beklede vorm. Dek de vulling af door het overhangende filodeeg erboven in elkaar te frommelen. Bestrijk het met wat olie en zet de vorm in de oven. Bak de pastei 30 minuten, of tot het deeg goudbruin kleurt. Laat de pastei een minuutje afkoelen. Snijd hem in punten en geef er een salade bij.
Bron: Jamie Magazine