- 4 eetl. boter
- 4 grote uien, in dunne ringen (ca. 1 kg)
- blad van 2-3 takjes verse tijm
- 1 laurierblad
- 1 hele bol knoflook, gehalveerd
- zout en peper
- 1,25 ltr groentebouillon
- 2 eetl. cognac
- 2 eetl. peterselie, of meer naar smaak
Verhit de boter of matig vuur. Voeg de uien toe en bak onder af en toe roeren zeer zacht en een beetje bruin. Dit duurt 30-45 minuten, doe het niet te kort. Voeg de tijm, laurierblad, knoflook, zout en peper naar smaak toe en bak de uien nog 1 minuut. Voeg de bouillon en cognac toe, en een paar takjes peterselie die je voor het serveren verwijdert. Breng aan de kook, zet het vuur matig tot laag en kook het geheel zachtjes 15 minuten. Verdeel de soep over soepkommen, bestrooi met verse peterselie en serveer heet.
Variatie: meng 75 gr. blanke amandelen en 1/2 theel. komijnpoeder in een blender. Schenk langzaam en voorzichtig de soep erbij tot het mengsel mooi glad is geworden. Garneer met gehakte peterselie.
Bron: De Dikke Vegetariër, Mark Bittman