Pagina's

dinsdag 1 november 2022

Aardperengratin








  • 1,5 kilo aardperen, geschild, in plakjes van 5 mm
  • 1,5 eetl. boter, kleingesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetl. bladpeterselie, fijngehakt
  • 300 ml. slagroom
  • zout en peper

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de aardperen ongeveer 15 min. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem dakpansgewijs met schijfjes aardpeer. Leg er wat klontjes boter op en strooi er wat knoflook, peterselie en zout en peper over. Breng weer een laag aan tot alle ingrediënten op zijn. Schenk 200 ml. slagroom gelijkmatig over de bovenkant. Zet de schotel 30-35 min. in de oven tot de bovenkant krokant en de slagroom dik is. Schenk de rest van de slagroom erop en zet terug in de oven. Zet de oven op 220 graden en bak de gratin nog zo'n 15 min. tot de bovenkant goudbruin is. 

Heerlijk bij een stuk geroosterd vlees. 

Variatie: tijm ipv peterselie, plus wat nootmuskaat en citroen

Bron: Matt Preston's kookboek 

Populaire recepten