Pagina's

maandag 26 augustus 2019

Kweeperengelei








Voor 4-5 potten van 210 ml:

  • 1 kg grote, rijpe, geurende kweeperen
  • 1 citroen
  • 500 gr. geleisuiker 1:1
  • zeefdoek

Was de kweeperen, snijd ze in vieren en verwijder de bloem- en steelaanzetten. Snijd de kwarten in acht stukken, snijd die weer doormidden en doe ze in een pan. Giet er 1,75 liter water bij en laat afgedekt op een laag vuur in ongeveer 45 minuten zacht koken. Leg een schone zeefdoek in een grote zeef en zet die op een pan. Doe alles erin en laat een nacht uitlekken. Pers niet, zodat de gelei later helder blijft.

Pers de citroen uit en giet het sap bij het kweeperensap. Meet het sap af (wordt 500-600 ml) en roer er dezelfde hoeveelheid geleisuiker in grammen door tot die is opgelost. Laat het sap 3-4 minuten borrelend koken. Doe de gelei als hij klaar is (geleertest) heet in schoongemaakte potten en sluit ze af met deksels.

Ongeopend 1 jaar houdbaar.

Lekker op brood, croissant. Of bij (oude) kaas, manchego. Op een toastje met brie. Of voeg een lepeltje toe aan een vinaigrette of door de yoghurt.

Bron: Handboek Inmaken & Bewaren 

GELEERTEST:

Druppel na afloop van de kooktijd een paar druppels op een ijskoud bordje (uit de vriezer). Als de druppels snel opstijven en er kleine rimpeltjes ontstaan als u ze met een vinger bijeenschuift, is de jam klaar om af te schuimen en in potten te doen.


Van de overgebleven stukjes kweepeer kun je kweeperensnoepjes maken:

  • 700 gr. gekookte stukjes kweepeer
  • 1 citroen
  • 250 ml. sinaasappelsap
  • 350 gr. geleisuiker 1:1
  • 300 gr. kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje

Schraap met een theelepel de klokhuizen uit de gekookte stukken kweepeer en pers de citroen uit. Kook de vruchten met het sinaasappel- en citroensap, de gelei en de gewone suiker op halfhoog vuur al roerend in een open pan in tot er op de bodem van de pan, als je er met een houten lepel overheen gaat, een streepje open blijft.

Leg bakpapier op 2 bakplaten en smeer de kweeperenmoes daar in een 1-1,5 cm dikke laag gelijkmatig over uit. Schuif de blikken boven elkaar in de oven. Laat de moes bij 100 graden (of in de heteluchtoven bij 80) ongeveer 3 uur drogen en open af en toe de ovendeur even zodat het vocht kan ontsnappen. 

Laat de geleilagen op de bakplaten afkoelen en afgedekt met doeken een dag rusten. Snijd ze dan in blokjes van 4x2 cm. Wentel ze door suiker, geraspte kokos of gehakte amandelen. Bewaar ze in lagen in een doos en leg bakpapier tussen de lagen.

Populaire recepten