Pagina's

zaterdag 21 mei 2022

Gebakken rijst uit de oven ala Ottolenghi

















Voor 6 personen:
  • 400 gr. basmatirijst
  • 50 gr. boter, gesmolten
  • 800 ml. kokendheet water
  • 50 gr. munt (10 gr. in reepjes, rest aan takjes)
  • 150 gr. feta, in blokjes van 1-2 cm

Voor de salsa

  • 40 gr. ontpitte groene olijven, in dunne plakjes
  • 1 kleine granaatappel
  • 50 gr. walnoten, licht geroosterd
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. granaatappelmelasse
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Verhit de oven tot 230 °C of op de hoogste ovenstand. Doe de rijst in een diepe ovenschaal van 20 x 30 cm. Voeg ¾ theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en giet de boter en het kokendhete water eroverheen. Verdeel de takjes munt bovenop en dek de schaal goed af met aluminiumfolie zodat de rijst goed afgesloten is. Zet de schaal 25 minuten in de oven tot de rijst licht en rul is en alle vloeistof is opgenomen. Doe intussen alle ingrediënten voor de salsa, op 10 gram muntblaadjes na, met ¼ theelepel zout in een middelgrote kom. Meng alles door elkaar en zet opzij. Haal de schaal met rijst uit de oven en verwijder de folie. Pluk de muntblaadjes van de takjes – gooi de steeltjes weg –, doe de blaadjes weer bij de rijst en bestrooi hem met feta. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden munt door de salsa en schep hem als een gelijkmatige laag over de rijst. Serveer de rijst heet.

Lekker met geroosterde wortelgroenten, lamsvlees.

Bron: Ottolenghi, Simpel

Populaire recepten