Pagina's

zaterdag 21 mei 2016

Kruidenboter













Italiaanse kruidenboter

  • 250 gr. ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 30 gr. zongedroogde tomaatjes, kleingesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 15 gr. fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetl. fijngehakte basilicum (10 blaadjes)
  • zeezout, versgemalen zwarte peper

Doe de boter in een kom en mix met een mixer tot de boter zacht en romig is. De boter krijgt dan een wittere kleur. Meng de zongedroogde tomaatjes, knoflook, Parmezaanse kaas en basilicum door de boter en breng op smaak met zeezout en de peper.














Kruidenboter met verse kruiden

  • 125 biologische grasboter zonder zout
  • handvol bieslook en peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • kneepje citroensap
  • grof zeezout
  • evt. wat peper

Neem de helft van het pakje boter en doe het in een schaaltje. Zet het schaaltje op de verwarming zodat de boter een beetje zacht wordt. Mix de boter met een mixer zacht en romig. Snijd de verse kruiden (van beide een half bosje) en de knoflook fijn. Prak ze, samen met wat zoutvlokken, met een grote vork door de boter. Voeg ook een klein beetje (vers) citroensap toe. Zet de kruidenboter daarna in de koelkast. Bij voorkeur laat je de smaken goed in de boter trekken en gebruik je de kruidenboter pas de volgende dag.













Kruidenboter met zongedroogde tomaat

  • 150 gr. zachte boter
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 eetl. citroensap
  • italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • eventueel wat groene olijven in stukjes

Doe de zachte boter in een kommetje en mix met een mixer zacht en romig. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en pers de teentjes knoflook uit. Voeg dit toe aan de boter en roer er doorheen. Voeg citroensap, Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak toe. Proef tussendoor even en ga zo door tot de smaak helemaal naar wens is.


Tips kruidenboter

  • beetje creme fraiche erbij werkt ook goed
  • met wat ranchkruiden, paprikapoeder of chilipoeder (vooral lekker bij gedroogde tomaatjes!)
  • dilleboter: 250 gr. roomboter, 2 flinke eetl. gehakte dille, wat zout en rasp van een halve citroen.
  • 250 gr. luchtig geklopte ongezouten roomboter, 1 teentje knoflook, 2 limoenen (rasp en sap), 20 gr. koriander en 1 rode peper (fijngehakt).

Populaire recepten